Een growth mindset, wat is het precies?

Als mensen beschikken we allemaal over sterke en minder sterke troeven. Daarnaast beschikt ook elke persoon over diens eigen zwakheden. Dat is compleet normaal. Dit gezegd hebbende stelt zich de vraag of het mogelijk is om de capaciteiten waarover we beschikken (of net niet beschikken) als het ware te gaan trainen waardoor ze zich kunnen verbeteren. Het antwoord op deze vraag is een beetje dubbel. Er zijn immers heel wat mensen die van mening zijn dat, dat mogelijk is. Daarnaast is er echter ook sprake van menig aantal mensen die stellen dat, dat niet tot de mogelijkheden behoort. Ben jij één van die mensen die er van overtuigd zijn dat dit wel kan? Dan is de kans bijzonder groot dat jij beschikt over een zogenaamde growth mindset.

Hoe weet je dat je een growth mindset hebt?

Voor heel wat mensen geldt dat ze over een growth mindset beschikken. In dat geval is men er dus van overtuigd dat men over de mogelijkheid beschikt om capaciteiten te ontwikkelen. Voor iedereen geldt dat hij of zij deze capaciteiten ontwikkelt op diens eigen tempo. Dat hoeft geen probleem te zijn. Het uiteindelijke resultaat is namelijk dat je bepaalde, in eerste instantie beperkte capaciteiten, structureel kan verbeteren. Het is bovendien ook niet meer dan logisch dat je gaandeweg tijdens dit proces een keer zal falen. Iemand die beschikt over een growth mindset zal in de praktijk steevast in staat zijn om te leren van diens fouten en bijgevolg het maximale uit zichzelf te halen.

Het spreekt voor zich dat voor elke persoon geldt dat hij of zij wel over een bepaalde limiet beschikt. Op het ogenblik dat, dat punt is bereikt zal het wellicht dan ook niet langer mogelijk zijn om je capaciteiten nog verder te verbeteren. Op welk punt die limiet dan precies is gelegen is niet duidelijk.

Brain Balance – Charlotte Labee.

Wat is het tegenovergestelde van een growth mindset?

Beschikt iedereen dan over een growth mindset? Dat nu ook weer niet. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven zal je kunnen vaststellen dat veel mensen overtuigd zijn van het gegeven dat de capaciteiten waarover ze beschikken vastliggen. Dit betekent dat men over bepaalde sterke troeven beschikt. Deze troeven kan men uitspelen, want men is er echt goed in. De zaken waarvan men het gevoel heeft dat men er geen aanleg voor heeft worden ontweken. Dit is meteen een zeer belangrijk verschil in vergelijking met mensen die over een growth mindset beschikken.

Wanneer jij één van de vele personen bent met een zogenaamde fixed mindset geloof je er dus niet in dat je bepaalde zwakke eigenschappen kan verbeteren. Dat is mogelijk, alleen moet je, je er wel van bewust zijn dat je op deze manier jouw eigen toekomstpotentieel kan ondermijnen. Mensen die over een growth mindset beschikken kunnen dan ook veelal heel wat meer verschillende richtingen uitgaan op professioneel gebied. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat mensen met een fixed mindset doorgaans zeer obsessief te werk gaan met de sterk troeven waarover ze beschikken. Hoe dan ook, je zal uiteindelijk toch even voor jezelf moeten achterhalen welk type mindset het beste bij jou past.

Niet gecategoriseerd

Reginald Obrien