De voordelen van gezonde smoothies

Wil je graag een gezond lijf dan zal je deze moeten voeden met micronutriënten zoals vitamines, mineralen, antioxidanten en bioactieve stoffen. Dit naast de basis die moet volstaan in de energiebehoefte van het lichaam en de nodige koolhydraten en vetten zal moeten leveren. Daarnaast hebben we eiwitten nodig, dit zijn de bouwstenen van ons lichaam.

Idealiter kies je je voedingsmiddelen die de macronutriënten moeten leveren dusdanig dat deze je gelijk van de nodige micronutriënten voorzien. Geen lege calorieën maar calorieën die doordrenkt zijn met vitamines en mineralen. Smoothies zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Smoothies, en met name groene smoothies, leveren het lichaam een flinke dosis aan vitamines, mineralen, antioxidanten en bioactieve stoffen. Omdat het groente en fruit bij de bereiding niet worden verhit blijven alle voedingsstoffen optimaal bewaart en gaat werkelijk niets verloren.

Een groene smoothie bestaat uit een vloeistof met een groene bladgroente en wat fruit. Geschikte vloeistoffen zijn water, kokoswater, kokosmelk en amandelmelk. De vloeistof zorgt er voor dat de smoothie niet te dik wordt en goed drinkbaar is. Het fruit zorgt voor een zoete smaak zodat de smoothie heerlijk smakelijk om te drinken is. Dit naast de vitamines en antioxidanten die het fruit levert natuurlijk. Groenten zorgen voor een breed scala aan verschillende micronutriënten die het lichaam in conditie houden en het immuunsysteem ondersteunen.

Voordeel #1: makkelijk aan je ADH groenten komen

Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 250 gram groenten te eten. In andere landen wordt soms zelfs veel meer groenten geadviseerd, tot wel 450 gram per dag. Duidelijk is dat groenten belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Uit onderzoeken blijkt echter dat het grootste deel van de bevolking niet aan de voorgeschreven 250 gram groente per dag komt. 250 gram groente is ook een hele berg als je dit bij het avondeten op wilt eten. Met behulp van een groene smoothies, die het ontbijt of de lunch kan vervangen, wordt het een stuk gemakkelijker om die 250 gram groenten per dag te halen. De groene smoothie zorgt voor allemaal extra groenten die je binnen krijgt zodat die 250 gram ineens binnen handbereik komt.

Voordeel #2: snel te bereiden

Veel mensen willen graag gezond eten maar hebben daar niet altijd de tijd voor. Een salade bereiden, bijvoorbeeld, kost je veel tijd aan schoonmaken en snijden. Een groene smoothie is binnen een handomdraai te bereiden. Giet wat water in de blender, voeg een paar handjes gewassen spinazie toe en breek een banaan in partjes. Een minuutje de blender op de hoogste stand en klaar. Door de smoothie in een afsluitbare beker te doen kan je deze eventueel in de auto, op weg naar het werk, opdrinken.

Voordeel #3: goed opneembare vitamines

Een groene smoothie zit bordenvol met vitamines. Een opvatting is dat je je vitamines net zo goed uit een multivitaminen kunt halen. Van multivitaminen is tot op de dag van vandaag echter nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat deze bijdragen aan een betere gezondheid. De aanname is dat de vitamines uit multivitaminen capsules niet goed door het lichaam worden opgenomen omdat dit (meestal) synthetische varianten van de vitamines betreft. Bij synthetische varianten zitten er op moleculair niveau verschillen in de ruimtes tussen de moleculen ten opzichte van de natuurlijke vitamines. Het voordeel van smoothies is dus dat je veel natuurlijke vitamines binnen krijgt, vitamines waarvan je zeker weet dat het lichaam deze goed zal opnemen zodat je gezondheid er echt van kan profiteren.

Voordeel #4: goed voor de spijsvertering

Voor een gezonde spijsvertering zijn voedingsvezels nodig. In het geval van vruchten- of groentesappen profiteer je weliswaar van de vitamines en mineralen. De belangrijke vezels zijn er echter uitgefilterd, dit is bijvoorbeeld het geval bij het gebruik van een slowjuicer. Omdat smoothies in een blender worden gemaakt blijven alle voedingsstoffen inclusief de vezels bewaard. De vezels zorgen ervoor dat je geen last van obstipatie krijgt en zorgen voor een goede beweging van de darmen.

Voordeel #5: eindeloos variaties mogelijk

Er zijn bijna oneindig veel smaken te maken met groene smoothies. Op het internet vindt je dan ook ontzettend veel smoothie recepten voor het maken van gezonde en smakelijke smoothies. Een groene smoothie bestaat uit 3 basis componenten; een vloeistof, een groene bladgroente en fruit. Hiermee is al ontzettend veel te combineren, te beginnen bij de vloeistof. Als vloeistof kan gebruik worden gemaakt van water, kokoswater, kokosmelk, melk, kefir, yoghurt, amandelmelk of vruchtensap. Wat betreft groene bladgroenten zijn spinazie, andijvie, sla, rucola, snijbiet en paksoi geschikt. En wat betreft fruit is vrijwel ieder fruitsoort geschikt, bovendien kan je twee of meerdere soorten fruit aan de smoothie toevoegen. Verder kan er nog gevarieerd worden met toevoegingen zoals spirulina, chlorella, chiazaad, lijnzaadolie, kokosolie, pindakaas of havemout.

Het mooie van al de mogelijke combinaties is dat een smoothie nooit tweemaal hetzelfde hoeft te smaken maar belangrijker is dat iedere smoothie afgestemd kan worden op bepaalde behoeften. Zo kan je lijnzaadolie toevoegen aan een smoothie als je meer behoefte hebt aan gezonde omega 3 vetzuren en kan er pindakaas aan worden toegevoegd als je meer behoefte hebt aan eiwitten.

Voordeel #6: smoothies zijn licht verteerbaar

Indien je spijsverteringsproblemen hebt dan zouden smoothies weleens voor verlichting van de klachten kunnen zorgen. In de blender worden de ingrediënten tot zeer kleine deeltjes fijngemalen. Hiermee ontlast je de spijsvertering, je lichaam hoeft de voeding minder ver af te breken om de voedingsstoffen op te kunnen nemen. Het zal het lichaam hierdoor tevens minder energie kosten om het voedsel te verteren. Dit kan zich ernaar vertalen dat je je energieker zult voelen. De spijsverteringsprocessen zullen minder beslag leggen op je energieniveau. En dankzij de vezels zal de stoelgang bovendien soepel verlopen.

Niet gecategoriseerd

Reginald Obrien