Afvallen door slapen: droom of werkelijkheid?

Afvallen, het is iets wat veel mensen bezig houdt. Zowel mannen als vrouwen zijn bezig met hun gewicht en helaas speelt afvallen vaak een rol. Minder eten en meer bewegen zijn de dingen die je altijd meteen hoort wanneer het over gewicht verliezen gaat, maar heb je ook wel eens gehoord dat slapen bijdraagt aan gewichtsverlies? Voldoende slaap is essentieel wanneer je af wilt vallen. Weinig slapen zorgt voor een tragere stofwisseling en voor minder energie overdag waardoor je minder beweegt. Ook zorgt slaaptekort voor een hongergevoel en dus meer eten. Goede nachtrust draagt dus bij aan een gezond gewicht, helaas kun je niet door enkel te slapen gewicht verliezen.

Calorieverbranding tijdens slaap

Weinig slapen of slapen op verkeerde tijdstippen zorgt ervoor dat de stofwisseling overhoop gehaald word. Het menselijk lichaam is gemaakt om overdag bezig te zijn en ‘s nachts te slapen. Wanneer je je biologische ritme door de war haalt door bijvoorbeeld in ploegen te werken of door elke middag te gaan slapen zal dit dus een aanslag op je stofwisseling zijn. Wanneer je stofwisseling verstoord wordt zul je gedurende de dag minder calorieën verbranden dan wanneer je op “normale” tijden gaat slapen.

Vermoeidheid

Het is natuurlijk logisch dat je minder energie hebt om te gaan sporten of te bewegen wanneer je erg moe bent. Bij een goede nachtrust ben je overdag veel productiever en heb je meer energie. Meer energie zorgt ervoor dat je ook meer doet zoals sporten, wandelen of het huishouden en natuurlijk verbruik je hiermee meer calorieën.

Tips om goed in te slapen

Goed slapen draagt dus bij aan een goede stofwisseling. Heb je problemen met slapen? Kijk dan eens naar onze tips:

  • Kies voor een goed matras wat past bij jouw slaaphouding. Slaaploods heeft een uitgebreid aanbod
  • Verban alle schermen uit je slaapkamer, maak geen gebruik van een computer, tablet, smartphone of kijk geen televisie. Pak een boek of kies voor een e-reader, deze heeft geen negatief effect op het inslapen
  • Wanneer je denkt dat je lichaam moeite heeft met zijn biologische klok kun je een handje helpen door melatoninetabletten te slikken. Deze zorgen ervoor dat je hersenen een seintje krijgen dat het tijd om te slapen is
  • Drink geen cafeïne houdende drankjes meer na het avondeten
  • Zorg voor een goed geventileerde slaapkamer zonder verwarming
  • Sport overdag in het zonlicht, zorg dat je tijdens de avonduren rust neemt om je lichaam voor te bereiden op de slaap
  • Leer jezelf aan volgens een vast ritueel je avond af te sluiten, neem bijvoorbeeld altijd een warme douche, dan trek je je pyjama aan en poets je je tanden voordat je in bed stapt.
Niet gecategoriseerd

Reginald Obrien