Wat is diabetes?

Je hebt diabetes (suikerziekte) als je lichaam het bloedsuikergehalte niet meer goed in balans kan houden. Dat komt doordat je lichaam te weinig insuline aanmaakt en daar niet meer goed op reageert. De bloedsuikerspiegel wordt onder andere geregeld door de insuline. Het kan ook zo zijn dat je lichaam helemaal geen insuline meer maakt.

Verschillende soorten diabetes

Heb je diabetes type 1 dan stopt je lichaam met insuline aanmaken. Het is een auto immuun ziekte , het afweersysteem valt dan je lichaam aan. Normaal gesproken ruimt het  afweersysteem ziektes op. Bij diabetes type1 worden de cellen die insuline aanmaken vernielt. En omdat insuline je bloedsuiker regelt kun je zonder insuline niet leven. Diabetes type1 is nog niet te genezen.

De klachten kunnen zijn: afvallen, vaak plassen, dorst, je hebt veel honger of juist niet. Misselijkheid of overgeven, wazig zien en je ziek voelen. Als na onderzoek bij de dokter blijkt dat je diabetes type1 hebt, word je aangeleerd om zelf insuline te spuiten.

Diabetes type 1 kan in de familie zitten maar dat hoeft niet. Behalve dat het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt, kunnen er ook andere oorzaken zijn. Zo kan het bij kinderen ook liggen aan gluten, maar ook de darmflora kan invloed hebben. Antibiotica verandert de darmflora, en dat verdubbelt de kans op diabetes weer. Het is ook gebleken dat ’te schoon’ leven en een keizersnede er ook invloed op kunnen hebben.

Bij diabetes type 2 reageert je lichaam minder goed op insuline. Dan blijft er in je bloed te veel suiker. Het komt bij jongeren steeds vaker voor. En diabetes type2 is dan ook vaak een oorzaak van een ongezonde levensstijl. Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier, en zorgt er voor dat de suiker uit je voeding naar de cellen gaat als brandstof. Je lichaam maakt bij diabetes type2 te weinig insuline aan, of je lichaam reageert er minder goed op. Dat betekent te hoge bloedsuiker waarden. Dit kan complicaties veroorzaken. Diabetes type2 komt het meeste voor in Nederland.

De oorzaken kunnen zijn: erfelijkheid, ouder worden, overgewicht, roken, te weinig beweging en ongezond eten.

De symptomen kunnen zijn: veel moe zijn, vaak plassen, veel dorst, last van een droge mond, branderige ogen, rode ogen, dubbel zien, wazig zien. Wondjes die slecht genezen, kortademig bij het lopen en pijn in de benen. Plus terugkerende infecties. 

Wat kun je zelf doen aan je gezondheid bij diabetes?

Bij diabetes type2 kun je zelf al heel veel doen. Eet niet te veel koolhydraten, want minder koolhydraten is goed voor je bloed glucose waarden, bloedvaten en gewicht. Zorg voor genoeg beweging, dan krijg je meer energie en je bloedsomloop plus je cholesterol verbetert. Zorg voor een gezond BMI en let op je voeding. Eet gezond zoals groente, fruit, volkoren producten zoals volkoren deegwaren en volkoren brood. Gebruik olijfolie. Beperk je suikergebruik. In frisdrank, koek, gebak, maar ook in honing en vruchtensappen zit heel veel suiker. Gezonder eten heeft een goed effect op je vet percentage, bloeddruk en nier functie. Je bloed glucose gaat omlaag en je wordt weer gevoeliger voor insuline.

Wat ook van belang is, is om onverzadigd vet te eten. Dat zit in plantaardige oliën en vette vis. Olijfolie en avocado’s zijn daarom ook heel gezond. Verder zit onverzadigd vet in: zonnebloemolie, koolzaadolie, lijnzaadolie, maïsolie, sojaolie en saffloer olie. Voorbeelden van vette vis zijn: paling, makreel, haring en zalm. In noten zoals walnoten, amandelen en pecannoten zitten ook veel gezonde onverzadigde vetten.

Niet roken of stoppen met roken is erg belangrijk, want daar krijg je nog meer klachten van.

Voor diabetes type1 geldt hetzelfde. Er is echter een verschil, je kunt diabetes type2 meestal voorkomen, dat is niet het geval bij diabetes type1 helaas.

Een ding is zeker, bij beiden is een gezonde levensstijl van belang.

Niet gecategoriseerd

Reginald Obrien