Vis, kip en vlees als koolhydraatarme basis

Een koolhydraatarm dieet kan helpen om in korte tijd veel gewicht te verliezen. Maar je moet dan wel weten welke producten koolhydraatarm zijn.

In dit artikel behandelen we vis, kip en vlees als koolhydraatarme basisproducten. We bespreken waarom ze koolhydraatarm zijn, boordevol eiwitten zitten en je helpen om niet alleen af te vallen, maar ook gezonder te gaan leven.

Koop deze producten bij voorkeur vers en onbehandeld, om er maximaal van te kunnen profiteren. Vul aan met groenten en fruit, noten en zaden, peulvruchten en eventueel nog meer zeevruchten. Je zal merken dat je – zeker in combinatie met voldoende beweging en een goed ritme – in korte tijd al heel veel vet kan verbranden en dus gewicht kan verliezen.

Ontdek in de volgende alinea’s waarom iedereen meer vis, vlees en kip zou moeten eten.

Vis als koolhydraatarme basis

In vis zitten heel veel eiwitten, vrijwel geen koolhydraten en ook nog eens heel veel andere voedingsstoffen en mineralen die je helpen een stuk gezonder te gaan leven. Want wat dacht je van de omega 3 vetzuren die goed zijn voor je bloed en daarmee ook voor je hart, bloeddruk en cholesterolwaarden?

Vis is er in allerlei soorten en maten. Veel vissen worden ook vers verkocht en hoe verser de vis, hoe lekkerder hij zal smaken. Je kan met vis ook eindeloos variëren. Van heerlijke soepgerechten kun je vis ook door een salade doen, samenvoegen met vlees of kip en gebruiken als diner.

De voordelen van vis op een rijtje:

  • Vis zit boordevol proteïnen (eiwitten) en past dus ook prima in een eiwitrijk dieet;
  • In vis zitten de bekende omega 3 vetzuren, die zorgen voor een algeheel verbeterde gezondheid;
  • Vis helpt je onder meer je cholesterol te verlagen, je bloeddruk te laten dalen en vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

Vlees als koolhydraatarme basis

In vlees zitten bijzonder veel eiwitten, wat maakt dat vlees zeer geschikt is voor een eiwitrijk dieet. Je kan met vlees veel kanten op (het zowel koud als warm eten), maar de meeste mensen kiezen voor een lekker stukje vlees bij het avondeten.

Je kunt vlees echter ook op brood eten, door de soep doen en in een salade toevoegen. En sommige soorten vlees kun je met een beetje werk opdienen als tussendoortje of bijgerecht, zoals gehaktballetjes van een stokje of opgerolde stukjes ham met een vrucht ertussen.

In vlees zitten, zoals gezegd, veel eiwitten, maar ook andere voedingsstoffen komen in vlees veelvuldig voor. Wat dacht je van magnesium en ijzers, vitaminen en mineralen? Op die manier zal vlees je helpen om je lichaam sterk en gezond te houden.

Kip als koolhydraatarme basis

Tot slot bespreken we kip als koolhydraatarme basis voor een maaltijd. Kip hebben we met opzet niet genoemd bij vlees, omdat kip een eigen categorie is. Al zou je dan wellicht eerder van “gevogelte” spreken. Behalve kip valt bijvoorbeeld ook eend en kalkoen in die orde.

Hoe dan ook: de koolhydraatarme basis van gevogelte is natuurlijk bekend. Je vindt hier heel veel eiwitten in. Daarbij kan je met gevogelte en kip ook allerlei kanten op. Door de salade, als basis voor de soep, of geregen aan een stokje (saté) voor tussendoor. Alles van de kip is zo’n beetje te eten en dat maakt dat kip een dankbaar stukje vlees is om gerechten van te bereiden.

Je moet met kip wel goed uitkijken. Kip moet goed gaar zijn, om de kans op ziektes te voorkomen. Je kan bijvoorbeeld salmonella krijgen door het eten van kip die niet gaar is.

Sporters nemen vaak gerechten met kip tot zich, vanwege de enorme hoeveelheid eiwitten (net als bij vis) en die helpen spieren te herstellen en op te bouwen. Zowel binnen een sportersdieet als binnen een dieet waarin mensen willen afvallen, is kip dus prima te eten.

BRON: Gezond het jaar door

Niet gecategoriseerd

Reginald Obrien