Loop niet te lang door met blessures

We kennen het allemaal wel, je zit net lekker in je sportritme en maakt flinke stappen. Op een trainingsdag maak je een verkeerde beweging en ineens gaat er een flinke pijnscheut door je lichaam heen. Oh oh, denk je, het zal toch niet een blijvende blessure worden? In totaal raken er per jaar ongeveer 4,5 miljoen sporters geblesseerd. De kans is dus best groot dat dit jou ook kan overkomen. Van dit aantal blessuren worden er ongeveer 1,1 miljoen behandeld door fysiotherapeuten. Veel sporters blijven te lang met blessures doorlopen, omdat ze verwachten dat de pijn wel weer verdwijnt. In sommige gevallen is dit ook zo, maar vaak is een afspraak met de fysiotherapeut toch te adviseren. Wanneer je te lang doorloopt met de pijn kan een klacht flink in ernst toenemen.

De vraag wanneer je de fysiotherapie moet bellen blijft natuurlijk altijd lastig te beantwoorden. Is het slechts een klein pijntje of een serieuze blessure?
Een ongeschreven regel die vaak wordt gehanteerd is dat het verstandig is om een afspraak te maken wanneer pijn de overhand neemt. Dit is bijvoorbeeld wanneer:

  • Je wordt gehinderd in je simpele dagelijkse werkzaamheden zoals werken in de tuin
  • Het uitoefenen van je favoriete sport niet meer mogelijk is
  • Je wordt beperkt in je sociale leven

Daarnaast zijn er ook een aantal veel voorkomende klachten waarbij je direct een fysiotherapeut op moet gaan zoeken. Deze klachten herken je door de chronisch zeurende pijn, waar je de hele dag last van hebt. Denk aan klachten aan je nek, schouder, rug, pols, elleboog, heup, enkel en knie. Bedenk je bij dit soort klachten geen moment. De fysiotherapeut is altijd vrij toegankelijk, je hebt dus geen doorverwijzing nodig van een dokter of arts om het even na te laten kijken.

Wanneer je meerdere keren per jaar last hebt van blessuren dan is het verstandig om je door een fysiotherapeut te laten screenen. Er wordt dan met camera’s een analyse gemaakt waarop eventuele verkeerde bewegingspatronen kunnen worden herkend. Wanneer er sprake is van een verkeerd bewegingspatroon kan deze met oefeningen worden gecorrigeerd, hierdoor neemt de kans op nieuwe blessures flink af!

Niet gecategoriseerd

Reginald Obrien