Ketose dieet voor afvallen

Overgewicht is een snelgroeiend probleem. Niet alleen wereldwijd maar ook in Nederland is de neemt het gewicht van de inwoners toe. Volgens de laatste cijfers heeft bijna de helft van de Nederlanders overgewicht. Hoewel iedereen weet dat meer bewegen en een gezond eetpatroon voordelig voor het lichaam is zijn de experts het nog niet eens wat de juiste aanpak van overgewicht. Een dieet is één van de manieren om het overgewicht te bestrijden. Toch is er geen definitief antwoord vanuit de medische wereld welk dieet het meest effectief is op de korte en lange termijn. Experts zijn er eigenlijk nog helemaal niet over eens wat nu de beste aanpak is als het aankomt op voeding. Het ketose dieet is één van de diëten die gebruikt wordt als bestrijding van overgewicht.

Resultaten

Er is niemand die nog twijfelt over de effectiviteit van het ketogeen dieet op het gebied van afvallen. De meeste onderzoeken laten zien dat deelnemers die een ketogeen dieet volgen in de eerste 3 tot 6 maanden meer gewicht verliezen dan deelnemers met een gebalanceerd dieet..

Hoe werkt het?

Wat er bij een koolhydraatarm dieet gebeurt is anders dan bij andere diëten. In het begin wordt het aantal koolhydraten sterk verlaagd (of er wordt gevast). Dit betekent dat er per dag niet meer dan 20 gram koolhydraten gegeten worden. Het gevolg is dat de glucose in het lichaam niet meer voldoende energie kan produceren voor alle processen. Na drie of vier dagen in het dieet heeft het lichaam een andere energiebron nodig dan glucose. Om dit voor elkaar te krijgen maakt het lichaam ketonen aan in de lever. Dit proces wordt ketose genoemd. Het is mogelijk om te meten of je in ketose bent. Dit kun je meten met de zogenoemde ketosticks. Als dit gebeurt dan gebruikt je lichaam vet voor energie. Het gevolg? Niet alleen het vet uit je voeding wordt gebruikt maar ook het vet op je lichaam.

De beginfase

In de beginfase van het ketogeen dieet, tijdens de eerste 4 of 5 dagen, kun je te maken krijgen met vermoeidheid. Gelukkig is dit maar een tijdelijk effect. Het lichaam is niet gewend aan het lage aantal koolhydraten en moet zich hierop aanpassen Na de beginfase is een verbeterde stemming op te merken en nemen de symptomen af.

Voordelen

Een periode van weinig koolhydraten, zoals bij het ketogeen dieet, helpt bij het controleren van honger en verbetert de verbranding van vetten. Het gevolg is dat je minder eet terwijl het vet op je lichaam afneemt: precies wat de meeste mensen willen. Vetverlies is niet het enige waar het dieet goed voor is.
Recente onderzoeken tonen aan dat het verminderen van koolhydraten kan leiden tot grote voordelen in het verlagen van het totale cholesterol en triglyceriden en een verhoging van HDL. Het dieet laat ook positieve resultaten zien in het bestrijden van het cardiovasculaire risicofactoren en nog veel meer.

 

 

Niet gecategoriseerd

Reginald Obrien