Glutenvrij dieet voor coeliakie patiënten

Glutenintolerantie komt bij 1% van de bevolking voor. Dit betekend dat ongeveer 170.000 mensen hieronder lijden. Gluten is een mengsel van eiwitten dat vaak voorkomt in verschillende granen. Mensen met coeliakie kunnen niet tegen deze gluten en er ontstaat een reactie in het lichaam. Wanneer iemand met coeliakie gluten eet, zal door een natuurlijke reactie het slijmvlies van de darm beschadigen. Dit resulteert weer in andere verschillende klachten zoals buikpijn, vermoeidheid, diarree en gewichtsverlies. Het is een auto-immuunziekte en is helaas niet geneesbaar. De oplossing voor deze mensen is dan het volgen van een glutenvrij dieet.

Het glutenvrij dieet

De enige manier om coeliakie te behandelen, is het volgen van een glutenvrij dieet. Er zijn helaas geen medicijnen beschikbaar voor deze chronische ziekte en dit is dus de enige mogelijkheid. Het volgen van een glutenvrij dieet zorgt er in de meeste gevallen voor dat de klachten na een paar weken al afnemen. Het herstellen van de darm duurt wel iets langer en zal het darmslijmvlies na een aantal maanden tot jaren pas herstellen, of in sommige gevallen helaas niet meer. Het glutenvrij dieet is een dieet waarbij je bepaalde granen en andere graanproducten niet meer kunt eten. Door deze ziekte kan je geen producten als normaal brood en pasta eten, waardoor je voedingsvezels, vitamine b1, ijzer en foliumzuur mist. Een belangrijk punt is dan om alsnog deze voedingsstoffen binnen te krijgen, zonder de inname van gluten.

Er zijn gelukkig nog tal van andere producten die wel gewoon gegeten mogen worden. Denk aan vis, vlees, groenten, fruit, rijst, noten en zaden. Veel producten in de supermarkt worden ook bestempeld op de verpakking met glutenvrij, waardoor je snel weet wat je wel en niet kunt eten. Op het etiket is dit te vinden en daarnaast bieden verschillende natuurwinkels en supermarkten ook producten aan zoals pasta en brood, maar dat geen gluten bevat.

Het beste Glutenvrije Dieet van 2015 is Vitadis

Bron: http://www.vitadis.nl/glutenvrij-dieet/

Niet gecategoriseerd

Reginald Obrien