Glaasje Sinasappelsap? Is jouw voedingspatroon wel echt zo gezond als je denkt?

Veel mensen klagen regelmatig over hun lichaam en dan met name over de vetrolletjes of zij willen echt afvallen, maar zeggen dat het niet lukt, ondanks dat zij hun voedingspatroon al hebben aangepast. Tot mijn verbazing zie ik vaak wanneer mensen praten over hun voedingspatroon, dat hun eetgewoontes helemaal niet zo gezond zijn.  Wil jij weten wat nou wel echt gezond is en wat gezond lijkt, maar het niet is? Lees dan verder.

  1. Sinaasappelsap

Om te beginnen met Sinaasappelsap. Veel mensen drinken regelmatig een een flesje sinaasappelsap van de supermarkt, omdat dit boordevol vitamine C zou zitten. Dit is natuurlijk wel waar. Maar wist je dat er ook enorm veel suiker zit in een flesje sinaasappelsap? Net zoveel als in een glas cola! Maar dit zijn toch gezonde suikers? Gezonde suikers bestaan niet. Suiker in fruit en een suikerklontje hebben scheikundig gezien, precies dezelfde bestandsdelen. Jouw lichaam maakt hier dan ook geen onderscheid in. Moeten we dan helemaal geen meer fruit eten? Nee in tegendeel zelfs, fruit is gezond! Maar 3 verschillende stuks fruit per dag is echt genoeg. In sinaasappelsap zitten er soms wel 10. Snap je het verschil?

  1. Bruinbrood

Veel mensen kiezen voor bruinbrood is de supermarkt. Maar niet al het bruine brood is gezond. Vaak zit in bruinbrood gewoon kleurstof en zitten alle goede voedingstoffen er alsnog niet in. Marketing is slim! Wat wel echt gezond is, is volkorenbrood. Let dan ook altijd goed op de verpakking of er echt ‘volkoren’ staat tussen de ingrediënten, want niet al het bruin gekleurde brood is volkorenbrood.

  1. Matig met vlees

Wij Nederlanders zijn gewend om elke dag een lekker Hollandse pot te serveren met natuurlijk een stukje vlees. Maar vooral rood vlees bevat vaak veel vet en inmiddels schijnt het ook niet super goed te zijn voor jouw darmen, als je er te veel van eet. Dit geldt eigenlijk voor alles. Wissel daarom bijvoorbeeld tijdens het avondeten eens af met 2 keer in de week vis en kijk eens naar lekkere kip recepten. Natuurlijk moet je door blijven gaan met het eten van rood vlees, maar wissel eens af met andere dierlijke producten!

  1. Yoghurt met een smaakje

Vaak hoor ik mensen zeggen: “Ja, ik eet nu elke dag een schaaltje vanilleyoghurt”. Alle yoghurt met een smaakje zitten vol toegevoegde suikers en smaakstoffen. Wil je vanilleyoghurt? Kies dan voor naturel yoghurt en voeg natuurlijk vanille aroma toe. Zin in aardbeien vla? Kies dan voor gewone kwark en voeg wat aardbeien toe. Wellicht iets minder zoet, maar zeker net zo lekker!

Niet gecategoriseerd

Reginald Obrien