Gezond eten zorgt voor hoger IQ

Het lijkt heel logisch: je wordt slimmer als je gezond eet. Om goed te kunnen werken hebben de hersenen bepaalde voedingsstoffen nodig. Als je niet alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt, werken je hersenen niet optimaal. Het is niet gemakkelijk om een verband tussen gezond eten en een hoog IQ (intelligentie quotient) hebben aan te tonen, maar de laatste jaren wordt er toch stevig onderzoek naar gedaan. In dit artikel wordt ingezoomd op de relatie tussen gezond eten en het hebben van een hoger IQ.

Onderzoek verband gezond eten en IQ

Brits onderzoek (uitgevoerd in het jaar 2011) en Australisch onderzoek (uitgevoerd in het jaar 2012) hebben een verband gevonden tussen gezond eten en het hebben van een hoger IQ. Vooral bij (jonge) kinderen heeft gezonde voeding een invloed op de hoogte van het IQ. Oftewel er wordt wel onderzoek gedaan naar het IQ in combinatie met gezond eten.

Brits onderzoek

Bij het Britse onderzoek werd er een aantal keer gevraagd naar de voeding die de kinderen kregen. Toen de kinderen achtenhalf jaar oud waren, werd een IQ-test uitgevoerd. De uitkomsten van het onderzoek: de kinderen die in hun derde levensjaar een ongezond voedingspatroon hadden, hebben later een lager IQ. Achtjarige kinderen die gezond aten, scoorden hoger op de IQ-testen.

Bij onderzoek naar het verband tussen gezond eten en een hoog IQ, moet er rekening gehouden worden met een aantal factoren. Kinderen die ongezonde voeding binnenkrijgen hebben vaak ouders die lager opgeleid en armer zijn. Omdat het IQ voor een deel erfelijk is, zullen de kinderen uit deze omgevingen eerder een lager IQ hebben. Oftewel je kan je afvragen of deze kinderen puur een hoger IQ hebben door het eten van gezond voedsel.

Vette vis en IQ

Vette vis blijkt een positieve invloed te hebben op het IQ. Moeders die veel vette vis eten tijdens hun zwangerschap, krijgen kinderen met een hoger IQ. Uit onderzoek is gebleken dat wekelijks twee à drie keer vis eten goed voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby is. Als je naar de hersenen kijkt, is dit niet zo raar. Hersenen bestaan voor 50% uit vet, voornamelijk onverzadigde vetzuren met lange ketens. Omega 3 vetzuren zijn zulke vetzuren. Deze vetzuren zitten onder andere in vis.

Naast vette vis zijn walnoten ook goed voor de ontwikkeling van de hersenen van een baby. Walnoten, en de meeste andere noten, bevatten namelijk ook omega 3 vetzuren.

Tot slot

Samenvattend: Uit onderzoek blijkt dat er een relatie zit tussen het gezond eten en het hebben van een hoog IQ. Er is daarentegen nog te weinig onderzoek gedaan o dit met 100% zekerheid vast te kunnen stellen. Het IQ is voor een grootdeel erfelijk bepaald. Uiteraard kan je ook een andere vergelijking maken, namelijk of je een lager IQ krijgt als je ongezond eet / drinkt. Dit is wel aangetoond, namelijk het nuttigen van veel alcohol kan op termijn een groot gevolg hebben op de hersenen en dus het IQ.

Niet gecategoriseerd

Reginald Obrien